sábado, 22 de julio de 2017

Conte de la metgessa i doctora Dolors Aleu i Riera

Proposta (Mª Teresa Hernández Roig)
Aquest conte aniria adreçat a l'alumnat de 1r i 2n cicle d'ESO i batxillerat.
Per a presentar aquesta narració de la científica Dolors Aleu podem fer servir imatges de fotos de la metgessa (impreses o projectades amb un canó, mostrar la foto mitjançant una tablet). Podríem dur una nina amb un cosset per captar l'atenció i esbrinar quina relació tindria amb la nostra científica.

Conte de la metgessa i doctora Dolors Aleu i Riera
(Barcelona 1857- Barcelona 1913)

Hi havia una vegada… a la ciutat de Barcelona, a la 2a meitat  del segle XIX,  i durant el Romanticisme, moviment  social i transformador  que enriquia la llibertat de pensament de les persones,  (després cal esmentar que aquest moviment a Catalunya evolucionaria a la Renaixença)

Hi  va nàixer al 1857 una xiqueta molt  avançada a la seua època, filla d'una família benestant barcelonina; i que va trencar els  motlles socials i intel·lectuals establerts de la societat del seu temps.  Recordeu que la dona d'aquell temps podia  ésser mestressa de casa i alguns oficis més. La coneixeu? Us la presente DOLORS ALEU I  RIERA.


I per què pot ser important per nosaltres  aquesta dona? Perquè va ésser la primera dona Llicenciada en medicina a l'Estat espanyol i la segona que va assolir el títol de doctor.  Dolors  va ser pediatra i ginecòloga i va exercir com a tal. Imagineu-vos-ho en aquell temps!
Però tornem a la Dolors, era una xiqueta  intel·ligent i sensible, que va prendre consciència   de la vida de les persones, no sols  d'aquelles més properes.  Ella n' havia observat  com alguns  xiquets i xiquetes patien i anaven bruts i descurats. I també n havia escoltat com moltes dones morien en donar a llum. (Penseu que en aquell temps totes les cases o pisos tenien lavabo? No, no en tenien. O com rentava la roba la gent dels pobles? Al safareig d'ús popular  on feien la bugada)

Dolors quan va ser una dona adulta es va proposar  ajudar i reeducar a les persones com a metgessa.
Després d'acabar el  batxillerat al 1874, va ingressar a la facultat de medicina  de la Universitat de Barcelona on  finalitzà els estudis al 1879, no va poder fer l'examen de llicenciatura fins que l'autoritzaren i va obtindre el permís  per Real Decreto. Per cert amb una qualificació d'excel·lent.
Cal  recordar que temps enrere les dones que anaren a la universitat,  ho feren algunes disfressades d'home. I  cal afegir també, que  tenien una  formació universitària,  però no així  el títol acadèmic. Penseu en quina situació de discriminació professional i social  s'hi trobava la dona!

Dolors es va doctorar a Madrid amb la tesi (1882)  De la necesidad de encaminar por una nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer.
També va escriure textos de caràcter divulgatiu orientat a millorar la qualitat de la vida de les dones, dintre de l àmbit de la maternitat, Consejos a una madre sobre el régimen, limpieza ,vestidos sueño y entretenimiento de los niños.

Dolors pel que fa a la seua vida professional com a pediatra i ginecòloga, primer va obrir una consulta a la Rambla dels Caputxins de Barcelona, i després durant 25 anys una altra a la Rambla de Catalunya a  Barcelona.
Hi va atendre dones ben diverses: des de dones de la burgesia a artistes i dones d'institucions benèfiques. així com els xiquets/ xiquetes òrfens de la Casa de Caritat de Barcelona.

A més la doctora Dolors Aleu és coneguda com la metge anticorsé. Ella aconsellava que es deixara d'emprar la cotilla que oprimia el tòrax i dificultava la circulació sanguínia. Volia  alliberar la dona  del seu temps d'una peça de roba que pretenia fer que la dona pareguera més esvelta en perjudici de la seua salut. Així  una de les seues dites és aquesta: "No solo lo delgado es hermoso"

Frase que traslladem al segle XXI per a reflexionar-hi: molts/ moltes persones són  esclaves  de la imatge  i de les convencions socials. N'apleguen fins  al punt de posar en perill la salut per arribar a un determinat cànon imposat de bellesa. Escolteu la frase de Dolors Aleu  i recordeu-la.

Per a finalitzar esmentarem que Dolors Aleu i Riera era una dona humanitària i compromesa, sensibilitzada en ajudar i millorar els hàbits i la salut de les persones, i per això va dedicar la seua vida en transformar una mica el seu món.
Així que conte contat conte acabat

Bibliografia

  1. https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolors_Aleu_i_Riera
  2. www.galeriametges.cat/galeria-bibliografia
  3. http://scbcientifics.iec.cat/ca/cientifics/aleu-riera-dolors.html

2 comentarios:

  1. Your Affiliate Profit Machine is ready -

    And getting it set up is as easy as 1---2---3!

    This is how it works...

    STEP 1. Input into the system which affiliate products you want to push
    STEP 2. Add PUSH BUTTON traffic (it LITERALLY takes 2 minutes)
    STEP 3. See how the system explode your list and sell your affiliate products all by itself!

    So, do you want to start making money???

    Get the full details here

    ResponderEliminar
  2. Easy "water hack" burns 2 lbs OVERNIGHT

    Over 160 thousand men and women are hacking their diet with a simple and SECRET "liquids hack" to burn 1-2 lbs each night in their sleep.

    It is scientific and it works on anybody.

    This is how you can do it yourself:

    1) Grab a glass and fill it up with water half the way

    2) Proceed to use this weight losing hack

    and be 1-2 lbs lighter the next day!

    ResponderEliminar